TIRAMISU INACZEJ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Tiramisu w innym wykonaniu, bez dodatku żółtek. Smakuje tak samo rewelacyjnie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 2 opakowania biszkoptów
    - 1 szklanka kawy
    - krem do tortu ajerkoniakowy
    - krem do tortu waniliowy
    - 2 szklanki mleka
    - 1 łyżka żelatyny
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady
    - 1 szklanka malin
    - 2 kiwi

Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dwie łyżki kawy rozpuszczalnej zalewamy szklanką gorącej wody, studzimy. W szklanym naczyniu wykładamy spód biszkoptami, które zamaczamy w kawie.

    2. Krem ajerkoniakowy i 1szkl. mleka miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i studzimy. Następnie wlewamy do masy i mieszamy. Krem wykładamy na biszkopty. Posypujemy malinami i gładzimy delikatnie łyżką, aby maliny połączyły się z kremem.

    3. Drugie opakowanie biszkoptów wykładamy na krem, wcześniej maczając każde ciastko w kawie.

    4. Krem waniliowy i 1szkl. mleka miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Czekoladę rozpuszczamy w metalowej misce nad parą. Połowę rozpuszczonej czekolady dodajemy do kremu i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopty i wierzch polewamy delikatnie pozostałą czekoladą. Układamy pokrojone kiwi.

    5. Tak przygotowane tiramisu włożyć do lodówki na godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy