Tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kwintesencja "włoskości". Wbrew pozorom wcale nie taki trudny deser do zrobienia. Ubarwi wiele okazji, w tym elegancką kolację.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - amaretto: 1 łyżka
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - mocny napar z dobrej kawy: 2 szklanki
    - biszkopty podłużne paczka: 1 sztuka
    - kakao prawdziwe gorzkie: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Ser

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzam. Żółtka ucieram , stopniowo dodając cukier, ma powstać puszysta jasna masa, a cukier się zupełnie rozpuści.

    Dodaję połowę amaretto ( ten alkohol nie jest obowiązkowy, fajnie dodaje charakteru, ale zwłaszcza gdy deser mają jeść dzieci, jest zbędny) oraz serek do masy żółtkowej. Mieszam.
  • 2. Resztę amaretto mieszam z kawą. Układam biszkopty i nasączam ponczem kawowym. Przykrywam połową masy, i ponownie warstwa biszkoptów, masy. Całość posypuję kakao i wkładam na godzinę do lodówki. Gotowe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować