Tiramisu

4.5 (181 ocen)

Nie wiedziałam,że tiramisu jest tak banalnie prostym ciastem :) A do tego mega pysznym :)

Składniki:

  • Składniki:
    • 8 żółtek,
    • 150 g cukru, ,
    • 4 serki mascarpone ( każdy po 250g)
    • podłużne biszkopty,
    • kakao do posypania,

    Poncz:
    • 300 ml espresso ( nie miałam, więc zaparzyłam kawę rozpuszczalną z 5 łyżeczek)
    • 70 g cukru,
    • 100 ml amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Kawy

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować poncz: Zaparzyć kawę, posłodzić. Jak wystygnie dodać amaretto.
  • 2. Do garnka wlać wodę I zagotować. Na garnek postawić misę z żółtkami I cukrem, ucieramy je na parze. Żółtka ubijać do momentu, aż powstanie bardzo puszysta, prawie biała masa. Ściągamy z garnka misę I miksujemy do momentu aż żółtka nie wystygną. Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, można mikserem na małych obrotach.
  • 3. Przygotować naczynie lub blaszkę do pieczenia, wyłożyć ją folią spożywczą. Podłużne biszkopty moczyć przez kilka sekund w ponczu i ułożyć jedną warstwą w naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem a następnie drugą połowę kremu. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, moje ciasto leżakowało całą noc. Po wyjęciu z lodówki tiramisu posypać kakao.

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Kakao Kawa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować