1.Przygotować poncz: Zaparzyć kawę, posłodzić. Jak wystygnie dodać amaretto.
2.Do garnka wlać wodę I zagotować. Na garnek postawić misę z żółtkami I cukrem, ucieramy je na parze. Żółtka ubijać do momentu, aż powstanie bardzo puszysta, prawie biała masa. Ściągamy z garnka misę I miksujemy do momentu aż żółtka nie wystygną. Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, można mikserem na małych obrotach.
3.Przygotować naczynie lub blaszkę do pieczenia, wyłożyć ją folią spożywczą. Podłużne biszkopty moczyć przez kilka sekund w ponczu i ułożyć jedną warstwą w naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem a następnie drugą połowę kremu. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, moje ciasto leżakowało całą noc. Po wyjęciu z lodówki tiramisu posypać kakao.
Komentarze