REKLAMA

Tiramisu

wyświetlono: 939 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto.

opublikowany: 30.05.2016
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 600g podłużnych biszkoptów
    kakao do posypania

    Krem:
    350 g serka mascarpone
    700 ml śmietany kremówki 36%
    5 żółtek
    8 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek mleka

    Poncz:
    400 ml wrzątku
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    80 ml likieru amaretto
    50 ml spirytusu
    10 ml aromatu migdałowego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • image-01pl89q 1. Poncz:

    Przygotować kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, spirytus, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

  • image-270quyp 2. Krem:

    Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund żeby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Następnie śmietanę dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę delikatnie wymieszać szpatułką i podzielić na 3 równe części.
  • image-0185irq 3. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem (zanurzyć biszkopt na 1 sekundę w ponczu) , rozsmarować 1/3 kremu, posypać cienko kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować drugą część kremu, posypać kakao, ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztą kremu, udekorować za pomocą szprycy i posypać kakao.
  • image-23c5h9e 4. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tiramisu

Tradycyjny, włoski deser, który zachwyci każdego smakosza. Wersja bez żółtek.

kategoria: Ciasta Desery ciastka biszkopty bezy tiramisu likiery kawy opublikowany: 18.05.2014 | wyświetlono: 4001 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Tiramisu

Mam nadzieję, że chyba każdy chętnie skusiłby się na kawałek tego pysznego, bardzo słodkiego deseru.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty kawy opublikowany: 27.12.2015 | wyświetlono: 1789 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: larua larua

Tiramisu

Tiramisu w pucharkach

kategoria: Desery biszkopty tiramisu opublikowany: 22.12.2013 | wyświetlono: 3372 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE