Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 24 min

Najlepszy deser dla smakoszy lubiących smak tiramisu .

  • 24 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    500g mascarpone
    ok. 150 ml smietanki 36%
    kawa( pół szklanki mocnego naparu)
    3-4 łyżki amaretto
    biszkopty
    kakao

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kawę, żółtka ubić z cukrem . Zagotować wodę w rondelku i zdjąć z ognia. Postawić miskę z ubitymi żółtkami na rondelku i ubijać mikserem , aż krem potroi objętość. Kontrolować temp kremu aby jajka sie nie ścięły. Gdy krem już będzie gotowy zostawić aby zupełnie ostygł. Do miski dołożyć mascarpone i wymieszać łyżką , aż się połączy. w drugiej misce ubić śmietankę na sztywno , dodać ja do kremu z mascarpone i wymieszać delikatnie od dołu do góry .
    Biszkopty namaczać w kawie z amaretto i układać w formie na to wyłożyć cześć kremu i posypać wierch kakao.Powtórzyć cała czynność z reszta składników. Wstawić do lodówki na min 5 godz, a najlepiej przygotować deser dzień wcześniej .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy