Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis dostałam od kucharzy jak pracowałam we Włoszech. Słodziutkie, puszyste i pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. biszkoptów podłużnych
    250 g serka mascarpone
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mocnej kawy
    25 ml amaretto
    kawałek gorzkiej czekolady

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiramisu 1. Do miseczki wlej kawę, ostudź i dodaj amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek i mieszać aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Biszkopty namaczać w kawie i układać na dnie salaterki na to masa serowa i znów biszkopty, tak do wyczerpania sładników(zakończyć masą serową). Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce i posypać wierzch deseru. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 min.Smacznego

Porady

Zawsze przygotowuje tiramisu dzień wcześniej gdyż wtedy dobrze się schłodzi i przejdzie wszystkimi smakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy