- kubek śmietany kremówki ( 200 g )
- 250 g serka mascarpone
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g podłużnych biszkoptów ( około 24 sztuki )
- gorzka czekolada lub kakao
Sposób przygotowania przepisu:
TIRAMISU
1.
Kawę rozpuszczamy w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie ( około 300 - 400 ml ).Mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
2.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem , dodajemy serek mascarpone, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3.
W podłużnej formie wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty ( jeden obok drugiego ) nasączone esencją kawową.Następnie przykrywamy warstwą kremu.Ponownie nasączamy biszkopty i przekładamy warstwą kremu , aż do skończenia składników.
4.
Na wierzch ścieramy na tarce ( na małych oczkach ) gorzką czekoladę lub posypujemy kakao.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze