RYBA W LIŚCIACH PORA Z RYŻEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to pyszne, zdrowe i proste do przygotowania danie. Rybę przygotowana w taki sposób moja córeczka zjada z wielkim apetytem.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 kawałki ryby
    • 1 duży por
    • 20 dag ryżu pełnoziarnistego
    • 1 brokuł podzielony na różyczki
    • 10 dag mrożonego groszku
    • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Ryba w liściach pora z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę przypraw solą i pieprzem. Pora potnij wzdłuż nie przekrawając do końca tak, aby można było zdjąć jak najszersze liście.
  • 2. Wstaw osoloną wodę na ryż. Gdy się zagotuje, wrzuć cztery największe liście pora na kilka minut, aby się zblanszowały. Osącz z wody, wystudź i zawiń w każdy z nich po kawałku ryby.
  • 3. Do gotującej się wody włóż ryż. Brokuł i groszek ułóż na sitku. Ustaw je na garnku z gotującym się ryżem. Przykryj i gotuj około 10 minut ( brokuł i groszek można ugotować w osolonej wodzie).
  • 4. Na patelnie wlej po 3-4 łyżki oliwy i wody. Rozgrzej i ułóż ryby zawinięte w liście pora. Duś pod przykryciem 10-15 minut.
  • 5. Ugotowany brokuł i groszek przed podaniem wymieszać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy