tiramisu

4.51 (182 ocen)

  • 30 min

Najlepsze ciacho jakie kiedykolwiek jadłam, a wszyscy, którzy mieli okazję jeść je ze mną, byli zachwyceni.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g biszkoptów do tiramisu (podłużne)
    250 g serka mascarpone
    600 g śmietanki kremówki (3 małe opakowania)
    3 śmietanfixy
    100 ml likieru Amaretto
    3 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki spirytusu (niekoniecznie)
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tiramisu 1. Z podanej ilości zaparzyć 200 ml gorzkiej kawy, wystudzić. Kawy nie słodzić. Podzielić kawę na 2 części. Jedną część kawy wymieszać dokładnie w misce z serkiem mascarpone.Odstawić. Do drugiej wlać amaretto i spirytus. Ubić śmietanę z dodatkiem fixów (bez cukru, bo biszkopty są bardzo słodkie). Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Oblewać łyżeczką każdy biszkopt ze wszystkich stron kawą z likierem (nie moczyć w kawie, bo będą zbyt wilgotne), ułożyć w foremce, pokryć połową ilości ubitej śmietany wymieszanej z serkiem. Przykryć drugą warstwą biszkoptów, na to pozostała część śmietany. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Wstawić na całą noc do lodówki.

Porady

W wersji dla dzieci nie dawać spirytusu. Kawy i śmietany nie należy słodzić, bo biszkopty i likier są bardzo słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować