Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mascarpone ser 500g
    żółtka jaj kurzych 4 szt.
    biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
    śmietana 30 lub 36% 330 ml
    cukier puder 4 łyżki
    kakao 3 łyżki
    woda 2 szklanki
    kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
    Amaretto 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować