Tilapia w sosie porowo - winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze części. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 15 min. w chłodne miejsce.
2.Pora pokroić w półplasterki, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli i vegetty. Wszystko podsmażyć w rondlu na odrobinie masła. Gdy por się zeszkli dolać białe wino i dusić, aż część wyparuje. Dodać śmietanę wymieszaną z jogurtem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
3.Rybę gotować na parze lub piec w folii przez ok. 20 min. Wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem porowym.
Porady
Najlepiej smakuje z ryżem (brązowym) i surówką, np. z białej kapusty.
Komentarze