Tilapia w sosie porowo - winnym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja siostra powiedziała, że to ryba w jej ulubionym wydaniu. Sos porowo - winny smakuje naprawdę wyjątkowo.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 filety rybne (np. tilapia, dorsz)
    biała część pora
    2 ząbki czosnku
    świeży koperek
    40 ml. białego wina
    2 łyżki śmietany 12%
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz, szczypta vegetty
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Tilapia w sosie porowo - winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze części. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 15 min. w chłodne miejsce.
  • 2. Pora pokroić w półplasterki, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli i vegetty. Wszystko podsmażyć w rondlu na odrobinie masła. Gdy por się zeszkli dolać białe wino i dusić, aż część wyparuje. Dodać śmietanę wymieszaną z jogurtem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
  • 3. Rybę gotować na parze lub piec w folii przez ok. 20 min. Wyłożyć na talerz i polać gorącym sosem porowym.

Porady

Najlepiej smakuje z ryżem (brązowym) i surówką, np. z białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Por Ryby Tilapia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować