Tilapia w słodko kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.tilapie pokroić w dzwonki z przypraw i maślanki zrobić marynatę zalać rybę zostawić w lodówce na kilka godzin by się ryba zamarynowała
2.por pokroić w paski podsmażyć na kilku łyżkach oleju dodać potarte na grubej tarce seler pietruszką oraz marchew chwilkę razem podsmażyć wlać ocet winny dodać mód dolać 2 szklanki wody przecier pomidorowy liść laurowy i ziele angielskie sól przykryć przykrywką i chwilę dusić aż warzywa trochę zmiękną i odparuje połowa wody zostawić do ostygnięcia
3.rybę wymieszać z marynatą ułożyć na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika zapiec rybę w temperaturze 180 stopni ok 20 - 30 minut aż ryba się troszkę zrumieni
4.ciepłą rybę przełożyć warzywami zostawić na kilka godzin aż się połącza smaki
Komentarze