Tilapia w słodko kwaśnej zalewie

0 (0 ocen)

dobre danie na świąteczny stół

Składniki:

  • składniki podstawowe
    - 1 tilapia 1,2 kg
    - 1 mały seler
    - 2 marchewki
    - 1 korzeń pietruszki
    - 1 por
    składnik dodatkowy
    - 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 90 g
    składniki robocze
    - 1/2 szklanki octu winnego
    - 1 łyżeczka miodu
    - 4 kulki ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - olej
    marynata
    - sól morska
    - pieprz
    - suszoną nać pietruszki 1/2 łyżeczki
    - suszony szczypiorek 1/2 łyżeczki
    - cząber szczypta
    - tymianek szczypta
    - kolendra szczypta
    - kurkuma 1/4 łyżeczki
    - 4 łyżki maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tilapia w słodko kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. tilapie pokroić w dzwonki z przypraw i maślanki zrobić marynatę zalać rybę zostawić w lodówce na kilka godzin by się ryba zamarynowała
  • 2. por pokroić w paski podsmażyć na kilku łyżkach oleju dodać potarte na grubej tarce seler pietruszką oraz marchew chwilkę razem podsmażyć wlać ocet winny dodać mód dolać 2 szklanki wody przecier pomidorowy liść laurowy i ziele angielskie sól przykryć przykrywką i chwilę dusić aż warzywa trochę zmiękną i odparuje połowa wody zostawić do ostygnięcia
  • 3. rybę wymieszać z marynatą ułożyć na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wstawić do piekarnika zapiec rybę w temperaturze 180 stopni ok 20 - 30 minut aż ryba się troszkę zrumieni
  • 4. ciepłą rybę przełożyć warzywami zostawić na kilka godzin aż się połącza smaki

Porady

do marynaty można użyć innej ryby lub płaty rybne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować