Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką

0 (0 ocen)

Rybka doskonale smakuje z kuskusem, kaszą jęczmienną lub ziemniakami.

Składniki:

  • Płat tołpygi bez skóry
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    1/2 ugotowanego al’dente kalafiora
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    suszony koperek
    wiórki masła
    masło do wysmarowania formy

Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dzwonka. Każdy kawałek skropić z obu stron sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.
    Cebulę obrać, pokroić w ósemki.
    Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem, ułożyć w niej warzywa.
  • 3. Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na dzwonka, z obu stron skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na warzywach.
    Całość obficie posypać suszonym koperkiem. Na kawałkach ryby położyć wiórki masła.
  • 4. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
    Przed pieczeniem można skropić warzywa olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy