Tetrazzini z indyka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W moim prywatnym rankingu pobiła wszystkie włoskie zapiekanki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula posiekna: 1 sztuka
    - grzyby/pieczarki: 225 gramów
    - wywar z kurczaka: 1 litr
    - suszony tymianek: 1 łyżeczka
    - suszony majeranek: 1 łyżeczka
    - makaron: 175 gramów
    - mąka przenna: 1 łyżka
    - śmietana 12 %: 285 mililitrów
    - musztarda: 1 łyżka
    - brokuły: 340 gramów
    - filet z indyka: 450 gramów
    - sól, pieprz do smaku: 0.25 łyżeczki
    - tarta bułka: 30 gramów
    - pomidor: 1 sztuka
    - masło: 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Tetrazzini z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnuszku roztopić masło i obsmażyć na nim cebulę (dla intensywniejszego smaku można dodać seler)
  • 2. Następnie dodać grzyby (np.pieczarki) i smażyć ok. 5minut
  • 3. Wlać wywar z kurczaka, dosypać tymianek i majeranek i dusić potrawę ok 3minuty. Doprowadzić do wrzenia.
  • 4. Wrzucić makaron i gotować przez 15minut
  • 5. W tym czasie rozprowadzić mąkę i musztardę w śmietanie i wlać do garnuszka. Wymieszać i zagotować. Mmmmmm - już pięknie pachnie!
  • 6. Dodać brokuły, mięso z indyka pokrojone w kostkę,wsypać sól i odrobinę pieprzu do smaku. Całość dusić, aż brokuły zmiękną.
  • 7. Przełożyć potrawę do naczynia żaroodpornego. Posypać tartą bułką i na wierzchu położyć pokrojony pomidor. Piec przez ok. 30minut
  • 8. Przy romantycznej kolacji danie to sprawdza się doskonale. SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować