Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić lekko. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodać szpinak ( nie rozmrażać), mieszać do rozmrożenia. Gdy to nastąpi dodać mleko, wymieszać i dusić do miękkości i odparowania większości płynów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
2.Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować kilka sekund. Dodać chrzan, wymieszać. Następnie stale miksując dodać płynną żelatynę i miksować kilka dodatkowych sekund. Gdyby masa była jeszcze zbyt ciepła, odstawić do ostygnięcia.
3.Obrane jajka przekroić na pół. 5 silikonowych foremek do muffinek wyłożyć plastrami szybki ( te prostokątne przekroić na pół). Na dno szynkowych miseczek nałożyć 1 łyżeczkę szpinaku
4.i ułożyć połówkę jajka, przecięciem w dół. Następnie wypełnić foremkę szpinakiem i nałożyć plaster szynki, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki do stężenia, na około 4 godziny. Po tym czasie terrinki uwolnić z foremek, obrócić je do góry dnem. Szynkę, którą w tej chwili jest spodnią stroną terrniki ostrożnie przyciąć. Na każdej terrince nałożyć po kleksie majonezu i udekorować odkrojonymi kawałkami szynki. Smacznego!
Komentarze