Terrina z mięsa gotowanego

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dlaczego terrina a nie pasztet?

bo większości pasztet kojarzy się z pieczeniem, a ten na który zaraz podam był gotowany w foremkach.Szybciej i łatwiej, a przy tym nie ma szans go wysuszyć.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g gotowanego mięsa z indyka (podudzie)

    6 wątróbek z kurczaka

    1 cebula

    100g smalcu (smalcu gęsiego lub masła)

    3/4 szklanki rosołu

    1-2 garście żurawiny suszonej

    1 łyżka ziół prowansalskich

    1 łyżka majeranku

    1 łyżka czosnku granulowanego

    2 łyżki musztardy

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Terrina z mięsa gotowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • terrina 1. Zaczynam od zalania żurawiny gorącą przegotowaną wodą- wody później nie wylewam, ale wykorzystuję np do herbaty- pycha!!

    Smalec rozpuszczam i lekko studzę.

    Wątróbkę oczyszczam i przesmażam na tłuszczu razem z posiekaną cebulą.

    Obsmażoną podlewam rosołem i duszę 9 minut- całość studzę.


    Mięso mielę razem z wątróbką i cebulą, rosół odlewam ale nie wylewam!
    Możną ją wykorzystać do herbaty

    Do masy dodaję przyprawy, rosół i i rozpuszczony smalec- mieszam do połączenia się na jednolitą masę.

    Dodaję odcedzoną żurawinę, ewentualnie doprawiam i ponownie mieszam.

    Masę przekładam do foremek - można wyłożyć po sam brzeg.
  • terrina 2. Foremki wkładam do dużego garnka i wlewam wodę- tak 1-2 cm poniżej i doprowadzam do wrzenia.

    Pasztet parzę przez około 40 minut.

    Foremki wykładam i studzę.

    Zimne wkładam do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego

Porady

Do przepisu wykorzystałam smalec, gęsi jest najlepszy, ale może to też być masło- tłuszcz musi być dodany , po zastygnięciu spaja całą masę i pasztet się nie "sypie" Do pasztetu wykorzystałam dwie małe foremki na 500ml wsadu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować