REKLAMA

Terrina z łososiem szparagmi i truskawkami

wyświetlono: 422 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Lekka dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Obłędny łosoś który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami. Orzeźwiająca idealna na upały terrina.

opublikowany: 04.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szparagów zielonych
    150 g serka śmietankowego puszystego
    350 g jogurtu greckiego
    1 garść liści sałaty
    100 g łososia wędzonego
    sól, pieprz czarny, pomidory suszone przyprawa
    4 łyżeczki pełne żelatyny
    100 ml wody

    8 truskawek
Ocena:

(średnia 4.88 z 8 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi docinam do długości foremki i gotuję aldente około trzy minuty w osolonej wodzie.
  • 2. Serek mieszam z jogurtem greckim, dzielę na dwie części. Połowę żelatyny namaczam w 50 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę masy w ten sposób ją hartuję i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi przyprawą. Foremkę o wymiarach 7x20 cm wykładam całą folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego.
  • 3. Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Żelatynę drugą połowę czyli 2 łyżeczki namaczam w trzech łyżkach masy jogurtowej zielonej i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem.Połowę masy wylewam do foremki. Układam trzy szparagi, wylewam drugą część masy zielonej i wciskam w nią kolejne trzy szparagi.Układam truskawki obrane i wylewam masę białą. Wstawiam do lodówki na noc.
  • 4. Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Żelatynę drugą połowę czyli 2 łyżeczki namaczam w trzech łyżkach masy jogurtowej zielonej i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem.Połowę masy wylewam do foremki. Układam trzy szparagi, wylewam drugą część masy zielonej i wciskam w nią kolejne trzy szparagi.Układam truskawki obrane i wylewam masę białą. Wstawiam do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Terrina z łososiem wędzonym

Ładnie się prezentuje i pysznie smakuje.

kategoria: Przystawki opublikowany: 30.01.2016 | wyświetlono: 3193 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE