Terrina z groszkiem i bobem

1 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Letnia terrina z groszkiem i bobem. Orzeźwiająca, zielona, zdrowa i lekka. Możecie ją zrobić na śniadanie, do pracy, na kolację. Jest prosta do zrobienia i można dodać do niej to co lubimy z warzyw.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 120 g serka puszystego śmietankowego
    200 g jogurtu greckiego
    400 g bobu
    150 g groszku konserwowego
    1/3 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka pieprzu czerwonego
    sól, pieprz czarny
    1/2 szklanki groszku świeżego obranego
    5 łyżeczek żelatyny
    1 ogórek zielony
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Terrina z groszkiem i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek śmietankowy, mieszam z jogurtem, dodaję sól, pieprz. Dzielę na trzy części. Bób wrzucam do wrzątku osolonego i gotuję około 3-5 minut ma być zielony w środku a nie szary i rozgotowany. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Obieram z łupinek. Foremkę aluminiową o wymiarach 9x19 cm wykładam całą folią spożywczą. Ustawiam lekko po skosie. Żelatynę jedną pełną łyżeczkę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję łyżkę serka do żelatyny, hartuję ją i mieszam. Wlewam do 1/3 części serka. Dodaję groszek konserwowy.
    Ogórek zielony kroję na cienkie plastry wzdłuż zrobiłam to na maszynce do chleba ze skórką kroję. Układam w foremce plastry jeden obok drugiego. Wylewam masę z groszkiem, posypuję pieprzem czerwonym. Wstawiam foremkę po skosie do lodówki na 20 minut aż stężeje.

    Warstwa z groszku:

    Groszek świeży gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaje natkę pietruszki, drugą część serka z jogurtem i miksuję blenderem. Pełną łyżeczkę żelatyny namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję łyżkę serka do żelatyny, hartuję ją i mieszam.Wlewam do masy zielonej z groszku. Masę wylewam do foremki wstawia ją po skosie do lodówki aż stężeje.

    Warstwa z bobem:


    Pełną łyżeczkę żelatyny namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję łyżkę serka do żelatyny, hartuję ją i mieszam. Wylewam do ostatniej części serka. Dodaję bób obrany i ugotowany. Wylewam do formy i wstawiam do lodówki na noc już prosto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Groszek Jogurt Ogórek Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować