Terrina z białej czekolady z sosem malinowym

0 (0 ocen)

Jako deser lodowy.

Składniki:

  • • 300g białej czekolady
    • 3 jajka
    • 300ml śmietanki 30%
    • 5 łyżek wody
    • 2 łyżki cukru
    Sos malinowy:
    • 0,5 kg malin
    • 2 łyżki cukru
    • 3 goździki

Terrina z białej czekolady z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie terriny:

    • Wodę z cukrem zagotować, gotować około 2 minuty, zdjąć z ognia.
    • Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, lekko przestudzić.
    • Dodać żółtka, dokładnie wymieszać, przestudzić.
    • Śmietankę ubić, dodać do zimnej masy czekoladowej, wymieszać.
    • Białka ubić, dodać do masy, wymieszać.
    • Masę przelać do wysokiego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika.
  • 2. Wykonanie sosu malinowego:

    • Do rondla wrzucić maliny, cukier, goździk. Zagotować.
    • Wystudzić, przecisnąć sos przez drobne sito, tak aby pozbyć się pestek.


Porady

Do podania / wykończenia : • listki mięty • świeże owoce maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy