REKLAMA

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem

wyświetlono: 1316 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem to raj dla podniebienia. Idealne na śniadanie lub przystawkę. Dziś zamiast podłużnej formy użyłam kokilek (foremek do zapiekania).Terrine można przygotować z mięsa, ryb, owoców morza a nawet warzyw. Zachęcam do eksperymentowania

opublikowany: 18.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦80 g twarogu (użyłam półtłustego)
    ◦2 miękkie awokado
    ◦200g wędzonego łososia w plastrach
    ◦1 łyżka posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
    ◦3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    ◦1 zielony ogórek wężowy
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    ◦1 cytryna
    ◦1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka myjemy i przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na długie i cienkie plastry (ok.8-10 plastrów). Pozostałego ogórka kroimy w drobną kostkę. 2 kokilki smarujemy oliwą z oliwek . Do środka każdej wkładamy 2 plastry ogórka (tworząc z nich „X”), następnie plastry łososia układamy tak, aby przykrywały dno, oraz brzegi foremek.

    Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Dodajemy twaróg, koperek , kilka kropli soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy orzechy i ogórka pokrojonego w kostkę (ok. 3 łyżek). Mieszamy.

    Wyłożone łososiem kokilki napełniamy masą, wygładzamy wierzch, a wystające poza masę kawałki ogórka i łososia zaginamy do środka „otulając” całe nadzienie. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

    Przed podaniem wyjmujemy z foremki terrinę spodem go góry (jeśli nie chce „wypaść, delikatnie podważamy łyżeczką lub nożem). Dekorujemy gałązkami koperku i plasterkami ogórka.

    Podajemy z ćwiartką cytryny.

Porady

Jeśli chcecie przygotować terrinę w podłużnej formie to proponuję najpierw wyłożyć ją folią spożywczą tak, aby wystawała za jej brzegi. Dzięki temu łatwiej będzie później przełożyć terrinę na talerz.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ewelinka1983

nalewka z zielonych orzechów włoskich

Idealna na dolegliwości żołądkowe szczególnie świąteczne przejedzenie :)

kategoria: alkohole nalewki opublikowany: 08.04.2013 | wyświetlono: 121975 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: bienpyt

Nalewka z łuskanych orzechów włoskich

Mocna nalewka z łuskanych orzechów włoskich z dodatkiem prawdziwego miodu.

kategoria: Desery alkohole opublikowany: 13.01.2017 | wyświetlono: 28818 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: k_marysia k_marysia

Sos z orzechów włoskich

Wspaniale sprawdza się jako dodatek do mięs, makaronów i naleśników na słono.

kategoria: Sosy opublikowany: 28.11.2015 | wyświetlono: 4104 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Sliczna6 Sliczna6

Surówka z zielonego ogórka

Szybka ,pyszna sałatka z ogórka.

kategoria: Surówki opublikowany: 17.02.2016 | wyświetlono: 7233 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE