Przepyszny deser na upalne dni - schłodzona terrina smakuje wyśmienicie i topi się w ustach,a likier pomarańczowy wspaniale dopełnia smak, podana z bitą śmietaną poprawia humor nie tylko dzieciom :-)
Terrina truskawkowa z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,osuszyć,oczyścić z szypułek skropić likierem pomarańczowym i odstawić.
Foremkę keksową wstawić do lodówki,by sie schłodziła.
2.Pomarańczę rozkroić i wycisnąć z niej sok - przecedzić przez drobne sitko.Sok truskawkowy mocno zagrzać,ale nie gotować,wsypać galaretkę - rozpuścić ją,powoli wlać sok z pomarańczy,mieszając,dodać cukier waniliowy i wymieszać.
3.Do schłodzonej keksówki wlać 1,5centymetrowa warstwę galaretki i wstawić ją do lodówki.Do pozostałej galaretki scedzić likier z truskawek i dokładnie wymieszać.Gdy galaretka w lodówce stężeje,wyłożyć na nią truskawki i zalać resztą tężejącej galaretki - wstawić do lodówki by zastygła.
4.Przed podaniem foremkę zanurzyć na kilka minutek w gorącej wodzie,łatwo ją wtedy wyjąć,ale pilnować,by się nie roztopiła zbytnio,ponieważ terrina nie jest twarda galaretką,tylko bardzo delikatną.Wyłożyć terrinę na talerz,przybrać ubitą z cukrem śmietanką i listkami melisy,odrazu podawać!
SMACZNEGO!!!
Komentarze