Terrina pomidorowa z mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna w smaku i bardzo smaczna,świetny pomysł na kolorową i efektowną pomidorową przystawkę na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    2 kulki mozzarelli
    3 cebule dymki
    3 łyżki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    kostka bulionowa
    5 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    50 ml wytrawnego czerwonego wina
    do smaku
    sól
    pieprz
    cukier
    sos tabasco
    dodatkowo:
    pomidorki koktajlowe

Terrina pomidorowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparz wrzątkiem,obierz ze skórki,pokrój na kawałki,włóż do garnka,podlej winem,dodaj posiekaną białą część dymki,kostkę bulionową i gotuj około 5 minut,ostudź i zmiksuj na mus.
  • 2. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i wymieszaj z musem pomidorowym,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,sok z cytryny,posiekaną bazylię,dopraw solą,pieprzem,cukrem i sosem tabasco,wymieszaj,na końcu dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i ponownie wymieszaj.
  • 3. Foremkę keksową 12x30 cm wyłóż folią spożywczą,wlej mus pomidorowy,wstaw w chłodne miejsce do stężenia.
    Przed podaniem terrinę wyłóż na talerz,usuń folię,posyp posiekanym szczypiorem z dymki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy