Terrina pomidorowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparz wrzątkiem,obierz ze skórki,pokrój na kawałki,włóż do garnka,podlej winem,dodaj posiekaną białą część dymki,kostkę bulionową i gotuj około 5 minut,ostudź i zmiksuj na mus.
2.Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i wymieszaj z musem pomidorowym,dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,sok z cytryny,posiekaną bazylię,dopraw solą,pieprzem,cukrem i sosem tabasco,wymieszaj,na końcu dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i ponownie wymieszaj.
3.Foremkę keksową 12x30 cm wyłóż folią spożywczą,wlej mus pomidorowy,wstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Przed podaniem terrinę wyłóż na talerz,usuń folię,posyp posiekanym szczypiorem z dymki i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze