Tęczowy tort z opłatkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tęczowy tort na urodziny nie tylko dla dzieci :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 blatów na tortownicę o średnicy 30cm:
    Barwniki spożywcze fioletowy, zielony, niebieski, czerwony, pomarańczowy, żółty wq uznania
    Masło 460g
    Cukier 450g
    Białka 10szt
    Maka tortowa 760g
    Sól pół łyżeczki
    Mleko 700ml
    Proszek do pieczenia całe małe opakowanie

    Składniki na masę do przełożenia blatów:
    Smietana 30% 700ml
    Mascarpone 250g
    Biała czekoladą 400g
    Śmietan fix 3 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tęczowy tort z opłatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Masę przygotować należy dzień wcześniej. 700ml śmietanki przelewamy do rondelka i podgrzewamy, gdy będzie ona wystarczającą ciepłą dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy, aż czekoladą się rozpusci. Zestawiamy z palnika i czekamy, aż ostygnie. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki.
  • 2. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć.
    Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia.
    Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników.
    Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej misce. Dodac fo kazdej miski odpowiedni kolor i ilosc barwnika ( w zaleznosci od tego jak bardzo chcemy uzyskac intensywność kolorów). Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
    Ciasto przełożyć do 6 tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 30cm i piec około 20-30 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
    Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy je z tortownic - może przy tym przydać się nam nóż. Jak ciasto już ostygnie przygotowujemy masę.
  • 3. Wyjmujemy zimna śmietankę z czekoladą z lodówki i ubijamy ją. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone oraz fixy.
    Gotowa masą przekładamy spody tortu w kolejności od dołu: fioletowy, błękitny, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony Tak, aby tworzyły tęczę. Górę dobrowolnie dekorujemy. Polecam zakupić gotowy opłatek z ulubionym motywem oraz napisem i wokół niego zrobić rękawem cukierniczym rozety z bitej śmietany.
    *masę możemy dobrowolnie zmieniać: możemy dać gorzka, mleczna, miętowa, karmelowa czekoladę bądź mieszać w zależności jaki smak chcemy otrzymać, a jeśli ktoś lubi mniej słodkie torty w ogóle czekoladę można pominąć.
    Smacznego

Porady

Najlepiej jest używać barwników w proszku, ponieważ bardzo silnie barwia. Odradza się stosowania barwników w płynie oraz naturalnych, ponieważ te w płynie zmienia konsystencję ciasta, a tymi drugimi nie otrzymamy takiego efektu. Nie musimy kupować wszystkich barwników wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor pomarańczowy można otrzymać mieszając żółty i czerwony, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski oraz zielony - mieszając niebieski i żółty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować