Tęczowy tort z misiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik na urodziny dziecka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 6 placków ciasta:
    450 g masła
    270 g cukru
    4 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    7 dużych jajek
    380 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    7 łyżek mleka
    barwniki: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy

    Na krem:
    500 g serka mascarpone
    500 g śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo do ciasta:
    Dżem wiśniowy

    Na masę dekoracyjną:
    270 g pianek Marshallow
    3 łyżki wody
    1 kg cukru pudru (w zależności ile wchłoną pianki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pianka

Tęczowy tort z misiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Ciasto dzielimy na 6 części i do każdej części dodajemy barwnik.
    Tortownicę wykładamy folią aluminiową i smarujemy odrobiną masła, na tortownicę wlewamy ciasto z pierwszym barwnikiem (każdy pieczemy osobno) i pieczemy w temp. 160 st. przez ok. 10-15 min. (u mnie po tym czasie było gotowe, ale to zależy od piekarnika, więc lepiej sugerować się patyczkiem, czy suchy :) ). I tak z kolejnymi plackami.
    Po upieczeniu każdy placek przykryć folią aluminiową i na nią następny placek (folia zedrze wierzchnią warstwę ciasta, ale tak ma być :P ) Po kilku minutach odrywamy folię i układamy je już osobno.

    Masa:
    Serek mascarpone miksujemy na gęstą masę ze śmietaną, na koniec dodajemy cukier puder.

    Masę również dzielimy na 6 części i przekładamy każdy placek, układając kolejno: placek fioletowy, masa, niebieski, masa, zielony, masa, czerwony, masa, pomarańczowy, masa i żółty. Na koniec całe ciasto smarujemy masą (także boki) i wstawiamy do lodówki.

    Masa dekoracyjna:
    Pianki rozpuszczamy z dodatkiem 3 łyżek wody w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zagniatamy masę z cukrem pudrem (sypać stopniowo). Należy uzyskać plastyczną masę, nieprzywierającą do rąk.
    Masę dzielimy na pół. Blat i ręce smarujemy olejem, rozwałkowujemy jedną część na placek, tak by wystarczyło nam na obłożenie całego tortu (ok. w połowie większe koło niż tortownica). Kładziemy na tort i lekko dociskamy by się przykleiło.
    Z pozostałej masy formujemy kwiatki i misia, dodając odpowiednie barwniki, kładziemy na ciasto i całość do lodówki.

Porady

Na moim torcie boki są pomalowane jadalnymi farbami, można takowe kupić i pomalować, zostawić naturalną lub zabarwić barwnikiem, jak dekorację. Gdy robiąc dekorację masa przylepia się do rąk, smarujcie je olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować