Tęczowy tort z misiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na 6 części i do każdej części dodajemy barwnik.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową i smarujemy odrobiną masła, na tortownicę wlewamy ciasto z pierwszym barwnikiem (każdy pieczemy osobno) i pieczemy w temp. 160 st. przez ok. 10-15 min. (u mnie po tym czasie było gotowe, ale to zależy od piekarnika, więc lepiej sugerować się patyczkiem, czy suchy :) ). I tak z kolejnymi plackami.
Po upieczeniu każdy placek przykryć folią aluminiową i na nią następny placek (folia zedrze wierzchnią warstwę ciasta, ale tak ma być :P ) Po kilku minutach odrywamy folię i układamy je już osobno.
Masa:
Serek mascarpone miksujemy na gęstą masę ze śmietaną, na koniec dodajemy cukier puder.
Masę również dzielimy na 6 części i przekładamy każdy placek, układając kolejno: placek fioletowy, masa, niebieski, masa, zielony, masa, czerwony, masa, pomarańczowy, masa i żółty. Na koniec całe ciasto smarujemy masą (także boki) i wstawiamy do lodówki.
Masa dekoracyjna:
Pianki rozpuszczamy z dodatkiem 3 łyżek wody w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zagniatamy masę z cukrem pudrem (sypać stopniowo). Należy uzyskać plastyczną masę, nieprzywierającą do rąk.
Masę dzielimy na pół. Blat i ręce smarujemy olejem, rozwałkowujemy jedną część na placek, tak by wystarczyło nam na obłożenie całego tortu (ok. w połowie większe koło niż tortownica). Kładziemy na tort i lekko dociskamy by się przykleiło.
Z pozostałej masy formujemy kwiatki i misia, dodając odpowiednie barwniki, kładziemy na ciasto i całość do lodówki.
Porady
Na moim torcie boki są pomalowane jadalnymi farbami, można takowe kupić i pomalować, zostawić naturalną lub zabarwić barwnikiem, jak dekorację.
Gdy robiąc dekorację masa przylepia się do rąk, smarujcie je olejem.
Komentarze