Tęczowy tort z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 4 min

To pierwszy przeze mnie przygotowany prawdziwy, wielowarstwowy tort, wcześniejsze były biszkoptem przełożonym kremem. Upiekłam go na urodziny chłopaka.Myślę że całkiem udany jak na pierwszy raz :)

  • 4 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    Na jeden blat ciasta używamy:
    * 2 jajka
    * 2 łyżki stołowe mąki typ 450
    * 2 łyżki stołowe cukru
    *pół łyżeczki proszku do pieczenia
    *łyżeczka cukru waniliowego
    *szczypta barwnika spożywczego

    Składniki na krem
    *ok 1,5 litra śmietany 30 % lub 36 %
    *żelatyna ok 1 łyżeczki na 200 ml śmietany
    *cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    * tabliczka gorzkiej czekolady lub płatki czekoladowe
    * puszka brzoskwiń w zalewie
    * słoik dżemu porzeczkowego lub wiśniowego, ważne by był dość kwaśny i kontrastował ze słodką bitą śmietaną
    *owoce do dekoracji
    * gorzka herbata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tęczowy tort z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciast
    Rozdzielamy białko od żółtka, białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy ( tak żeby kolor ciasta był intensywny, ale jest to na prawdę niewiele ździebko na koniec noża) następnie jeszcze chwilę miksujemy na niskich obrotach, aby połączyć składniki. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm i pieczemy przez ok 20 min w temp 180 stopni Celsjusza. Po upływie 20 min należy sprawdzić wykałaczką czy cisto jest upieczone.
    W ten sposób pieczemy 5 blatów kolorowych ciast.
  • 2. Przygotowanie kremu z bitej śmietany
    Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia ( ja przygotowywałam krem partiami po 500 ml , nie ubijałam całej śmietany na raz). Ubijać śmietanę średnich obrotach aż zacznie robić się gęsta, a następnie dodać około 2-3 łyżek stołowych cukru pudru, ale najlepiej do smaku, w zależności jak słodki ma być krem, chwilę ubijać. Pod koniec ubijania dodać wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną żelatynę ( ok 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody).
  • Tort już rozkrojony. 3. Przekładanie ciasta bitą śmietaną
    Położyć pierwszy blat ciasta ( u mnie fioletowy), lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń wymieszanym stosunku 1:1 z gorzką herbatą, posmarować niewielką ilością dżemu, następnie wyłożyć ok 1/3 bitej śmietany, tak by powstała warstwa miała ok 1 cm, następnie położyć kolejny blat ciasta ( u mnie niebieski ), lekko nasączyć oraz położyć uprzednio pokrojone w cienkie paseczki brzoskwinie oraz bitą śmietanę jak wyżej oraz kolejny blat ( zielony), a następnie naprzemiennie smarować spody dżemem lub układać brzoskwinie oraz smarować równomiernie bitą śmietaną. Po zakończeniu wysmarować cały tort bitą śmietaną, boki posypać startą czekoladą, a wierzch udekorować owocami według uznania.

    Wstawić tort do lodówki na 2 godziny, a następnie podawać.
  • tort z góry 4. Smacznego! :)

Porady

Ciasta warto upiec dzień wcześniej, a przełożyć w dniu podania, śmietana nie powinna bowiem zbyt długo stać, by nie stracić świeżości i uniknąć przejścia zapachami z lodówki. Kolejność układania ciast może być taka jak na zdjęciu lub dowolna, według uznania. J.w. napisałam ja ubijam śmietanę po 500 ml, tak łatwiej dopilnować by ze śmietany nie zrobiło się masło. Tort przekładać z dala od ciepła, by uniknąć stopnienia się śmietany. Jeśli tort ma być transportowany, należy dobrze go zabezpieczyć, można także dodać ciut więcej żelatyny by był bardziej sztywny, mój niestety troszkę się przechylił, ale dzięki odpowiedniemu opakowaniu nic mu się nie stało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować