TĘCZOWY TORT (TORTA ARCOBALENO)

4.5 (176 ocen)

  • 6 godz.

Ten kolorowy tort przygotowałam na roczek mojej córeczki. Tematem urodzin były kolory tęczy. Wszyscy byli zachwyceni. Choć pracochłonny, jest prosty w wykonaniu. Bardzo smaczny z lekkim kremem na bazie serka maskarpone.

  • 6 godz.

Składniki:

  • (ilość ciasta na 6 placków o wymiarach Ø 26 cm)
    na ciasto:
    350 g masła
    320 g cukru
    8 białek
    560 g mąki
    500 g mleka
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    szczypta soli

    na krem:
    750 g serka mascarpone
    500 g śmietany kremówki (30%-36%)
    cukier puder (ilość w uznania)


    dodatkowo:
    barwniki spożywcze (czerwony,pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy)

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto z kremem Desery

Tęczowy tort (torta arcobaleno) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • 2. Do miski miksera włożyć miękkie masło, miksować na gładką masę i dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie nadal miksując wbijać po jednym białku.
  • 3. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (najlepiej zważyć ciasto i podzilić na 6). Każdą część przełożyć do osobnej miski i dodać odpowiedni barwnik (uwaga barwione ciasto po upieczeniu będzie miało intensywniejszy kolor).
  • 5. Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką (lub wyścielić dno papierem do pieczenia), wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec przez 15 – 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • 6. Przygotować krem. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone i dodać przesiany cukier puder, dokładnie zmiksować. Następnie mieszając delikatnie szpatułką dodać ubitą śmietanę.
    Krem podzielić na 6 części i zabarwić. Trochę kremu zostawić białego.
  • image-14175c6 7. Blaty przekładać przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony (pamiętajcie o zostawieniu kremu z każdego koloru do dekoracji). Tort włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  • image-18cud9g 8. Schłodzony tort posmarować cieńką warstwą białego kremu, a następnie dekorować kolorowymi kremami używając worka cukierniczego. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Zamiast 6 kolorów można użyć 3 kolorów podstawowych (żółty, czerwony i niebieski) Mieszając je między sobą uzykacie pozostałe kolory (pomarańczowy= żółty+czerwony, zielony=niebieski+żółty, fioletowy=czerwony+niebieski) Do pieczenia można użyć jednorazowych foremek aluminiowych, wyścialając ich dna papierem do pieczenia i piec w piekarniku po dwa placki na raz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować