Tęczowy tort

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobiłam go na urodziny chrześnicy. I dzieci, i dorośli byli zachwyceni.

Składniki:

  • Ciasto: 22 dag masła
    ● 5 białek
    ● 22 dag cukru
    ● 37 dag mąki
    ● 2 łyżeczki olejku wanil.
    ● 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 350 ml mleka
    ● barwniki w proszku: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
    Krem:
    ● 900 ml kremówki (36-proc.)
    ● 25 dag mascarpone
    ● kilka łyżek cukru pudru
    ● olejek wanil.

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
  • 2. Masło miksujemy na puch. Miksując, stopniowo dodajemy cukier, białka, wanilię oraz na zmianę mleko, przesianą mąkę, proszek i sól.
  • 3. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą mieszamy z innym barwnikiem. Pieczemy ok. 15 minut w 6 formach aluminiowych w kształcie serca (śr. ok. 21 cm) w 190 °C. Studzimy.
  • 4. Kremówkę ubijamy z cukrem i olejkiem. Mieszamy z mascarpone. Przekładamy blaty ciasta. Smarujemy wierzch i boki. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy