TĘCZOWY TORT

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolorowy, dla małej księżniczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj,
    1,5 szkl mąki,
    1,5 łyzeczki proszku do pieczenia,
    1 szkl cukru,
    Barwniki spożywcze: zielony, żółty i niebieski.
    Masa:
    po 1 kostce masła i margaryny,
    ½ l mleka,
    2 budynie śmietankowe,
    niepełna szklanka cukru,
    4 żółtka,
    2 płaskie łyżki żelatyny,
    3 łyżki kakao.
    Poncz do nasączenia biszkoptów:
    1 szkl przegotowanej wody,
    2 łyzeczki cukru,
    Dowolny zapach,
    Szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 różne części. Do każdej z nich dodać odrobinę barwnika spożywczego. Każdy placek upiec oddzielnie.
  • 2. Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Masą przekładać nasączone biszkopty. Na dolnym placku dodatkowo można poukładać wiśnie lub inne owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować