Tęczowy tort

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z takiego tortu urodzinowego każdy będzie zadowolony i ten duży i ten mały.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 6 blatów biszkoptowych o średnicy 28 cm
    18 jajek
    360 g cukru pudru
    360 g mąki
    180 g mąki ziemniaczanej
    barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

    Składniki na masę:
    1300 ml śmietany kremówki(mocno schłodzonej)
    500 g serka mascarpone
    1 szkl. cukru pudru
    aromat rumowy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dzielimy na 6 części. Każda część to 3 jajka, 60 g cukru, 60 g mąki pszennej i 30 g mąki ziemniaczanej.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia TYLKO DNO!!! Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy barwnik oraz przesiane mąki i mieszamy na niskich obrotach. Wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. I tak kolejne 5 razy. Biszkopty ostudzić
  • 2. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier puder.Dodajemy serek i delikatnie ubijamy do połączenia i zgęstnienia. Dodajemy kilka kropel aromatu.
  • 3. Biszkopty przekładamy kremem( ja nie nasączałam, bo wyszły dość wilgotne, jeśli jest potrzeba to nasączyć) kolejno fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wierzch i boki również pokryć kremem. Dowolnie udekorować.

Porady

Tort przed podaniem należy schłodzić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować