Z takiego tortu urodzinowego każdy będzie zadowolony i ten duży i ten mały.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na 6 blatów biszkoptowych o średnicy 28 cm
18 jajek
360 g cukru pudru
360 g mąki
180 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
Składniki na masę:
1300 ml śmietany kremówki(mocno schłodzonej)
500 g serka mascarpone
1 szkl. cukru pudru
aromat rumowy
1.Składniki na ciasto dzielimy na 6 części. Każda część to 3 jajka, 60 g cukru, 60 g mąki pszennej i 30 g mąki ziemniaczanej.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia TYLKO DNO!!! Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy barwnik oraz przesiane mąki i mieszamy na niskich obrotach. Wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. I tak kolejne 5 razy. Biszkopty ostudzić
2.Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier puder.Dodajemy serek i delikatnie ubijamy do połączenia i zgęstnienia. Dodajemy kilka kropel aromatu.
3.Biszkopty przekładamy kremem( ja nie nasączałam, bo wyszły dość wilgotne, jeśli jest potrzeba to nasączyć) kolejno fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wierzch i boki również pokryć kremem. Dowolnie udekorować.
Komentarze