Tęczowy torcik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pianka kawowa: cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Dodać bitą śmietanę i zmiksować.Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by napęczniała.Następnie podgrzewać do rozpuszczenia i przestudzić. Połączyć z masą. Krem rozsmarować na wyłożonej biszkoptami tortownicy( o śr.26cm) i wstawić do lodówki.
2.Pianka śmietankowa: galaretki truskawkowe rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę i jogurt ubić z cukrem pudrem i połączyć z zimną, tężejącą galaretką. Masę śmietankową rozsmarować na masie kawowej i chłodzić w lodówce.
3.Owoce umyć, truskawki przekroić na pół ( część zostawić do dekoracji).Galaretki agrestowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, zostawić do ostygnięcia. Owocami udekorować torcik, wylać tężejące, zielone galaretki. Chłodzić w lodówce ( najlepiej całą noc).
Porady
*zamiast biszkoptów spód możemy wyłożyć herbatnikami
*możemy użyć innych owoców sezonowych
*pamiętajmy, by jogurt,śmietana i mleko przed ubijaniem były dobrze schłodzone
Komentarze