Tęczowy torcik z owocami

0 (0 ocen)

Puszysty i kolorowy deserek na lato. Rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • Pianka kawowa:110 g cappuccino czekoladowego
    2 łyżki żelatyny
    3 op.bitej śmietany w proszku
    2 szklanki mleka

    Pianka śmietankowa:400g śmietany kremówki
    szklanka jogurtu naturalnego
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki cukru pudru

    Ponadto:20 dag truskawek
    20 dag borówek
    100g biszkoptów okrągłych
    2 galaretki agrestowe





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Tęczowy torcik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masę kawową rozsmaruj na biszkoptach 1. Pianka kawowa: cappuccino rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Dodać bitą śmietanę i zmiksować.Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by napęczniała.Następnie podgrzewać do rozpuszczenia i przestudzić. Połączyć z masą. Krem rozsmarować na wyłożonej biszkoptami tortownicy( o śr.26cm) i wstawić do lodówki.
  • 2. Pianka śmietankowa: galaretki truskawkowe rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę i jogurt ubić z cukrem pudrem i połączyć z zimną, tężejącą galaretką. Masę śmietankową rozsmarować na masie kawowej i chłodzić w lodówce.
  • rozłóż owoce na masie śmietankowej 3. Owoce umyć, truskawki przekroić na pół ( część zostawić do dekoracji).Galaretki agrestowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, zostawić do ostygnięcia. Owocami udekorować torcik, wylać tężejące, zielone galaretki. Chłodzić w lodówce ( najlepiej całą noc).

Porady

*zamiast biszkoptów spód możemy wyłożyć herbatnikami *możemy użyć innych owoców sezonowych *pamiętajmy, by jogurt,śmietana i mleko przed ubijaniem były dobrze schłodzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować