Tęczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Idealny na upalne dni.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • galaretki owocowe w różnych smakach i kolorach (w zależności od wielkości formy; np.: poziomkowa, kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
    serki homogenizowane (w zależności od wielkości formy), 3-5
    galaretki truskawkowe, 2
    truskawki, 0,5-1 kg

Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewanie drugiej warstwy sernika na zimno. 1. Rozpuścić galaretkę (w 3/4 ilości wody niż podano na opakowaniu), ostudzić, dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia.
    Podobnie postąpić z drugą galaretką i serkiem, wylać delikatnie (najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd.
  • Zalewanie galaretką truskawek na serniku. 2. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Ułożyć na masie serowej (przy mniejszej formie truskawki pokroić wzdłuż na pół – wystarczy 1 galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi galaretkami truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia. Każdy kawałek sernika można przybrać bitą śmietaną.

Porady

Im więcej kolorowych warstw sernika tym lepiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy