Tęczowy placek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysł na ten deser pojawił się,kiedy szukałam czegoś na sylwestra,co zachwyci kolorem i smakiem. Przepis się przyjął od razu i od tego czasu gości na moim stole,a mój mąż i goście są nim zachwyceni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 l sera w wiaderku lub po 1 dużej śmietanie 36% na każdą warstwę
    3-4 kolorowe galaretki
    różne owoce sezonowe(na każdą warstwę inne)
    żelatyna(po łyżce na każdą galaretkę
    cukier do smaku
    cukier wanilinowy 2 szt.
    biszkopty 2 op.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tęczowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty układamy na dnie brytfanki,w międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Można też użyć zmielonego twarogu na sernik.
    Galaretkę rozpuszczamy z 1 łyżką żelatyny w szklance wrzącej wody,gdy już zacznie zastygać,delikatnie mieszamy ze śmietanką lub serem i wylewamy na biszkopty lekko zastygającą masę.
    Po lekkim zastygnięciu układamy na wierzchu owoce pokrojone w plastry,lub wydrylowane i zalewamy kolejną warstwą galaretki ze śmietanką lub serem.Każą warstwę wkładamy na jakieś 20-30 min do lodówki,lub 10-15 do zamrażarki.Na koniec placek można zalać galaretką,lub posypać startą czekoladą

Porady

*owoce typu banan,jabłko,itp. najlepiej skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Kolorowy sernik na zimno

To może cię zainteresować