Tęczowy metrowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jednak ostatnio postanowiłam nieco urozmaicić klasyczny wypiek mojej babci, nadając mu nieco kolorów. Tęczowy metrowiec to moja wariacja na temat tego właśnie wypieku. Ciasto okazał się bardzo pyszne. Moja rodzina była wprost zachwycona. Wypiek niknął w mgnieniu oka.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto jasne
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 ml oleju
    50 g galaretki cytrynowej
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    ciasto zielone
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 ml oleju
    50 g galaretki agrestowej
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    ciasto czerwone
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    100 ml oleju
    50 g kisielu truskawkowego lub wiśniowego
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    krem budyniowy
    800 ml mleka
    300 g masła
    200 g cukru
    120 g budyniu waniliowego
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    polewa czekoladowa
    200 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tęczowy metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę cytrynową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.
    Ciasto zielone: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę agrestową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.
    Ciasto czerwone: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kisiel truskawkowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.
    Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję.
    Trzy ciasta kroję na grube pasy. Układam na przemiennie kolorami. Każdy kawałek smaruje kremem. Układam kolorami tęczy. Boki i wierzch smaruję pozostałym kremem budyniowym. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
    Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią zimne ciasto. Studzę. Ciasto kroję na ukos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Mąka pszenna Mleko Budyń Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować