Ciasto z galaretkami tęczowy kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z galaretek rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Galaretki przelej do płaskiego naczynia i odstaw do całkowitego stężenia. Po tym czasie galaretki wyłóż i pokrój w kostkę.
2.Kefir i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszamy je z cukrem i odstaw, cukier sam się rozpuści. Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj cienką warstwą masła. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody. Ciepłą żelatynę wymieszaj z masą kefirow—śmietanową. Do tortownicy wlej na dno kilka łyżek masy, aby zakryło dno.
3.Następnie wyłóż kostki fioletowej galaretki. Polej ją kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Wyłóż niebieski kostki i polej kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Odstaw ciasto do stężenia. Możesz też poukładać wszystkie galaretki i całość zalać masą śmietanową.
Przed podaniem ciasto ozdób bitą śmietaną i posypką cukrową. Podawaj ciasto mocno schłodzone.
Życzę smacznego!
Komentarze