Ciasto z galaretkami Tęczowy kryształek

4.49 (179 ocen)

To wspaniałe ciasto na upały, lekkie i orzeźwiające. Można je podać jako torcik dla najmłodszych, a także na kinder party.

Składniki:

  • • 6 kolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona,
    • 600g kefiru,
    • 600g śmietany 18%,
    • 9 łyżek cukru,
    • Odrobina aromatu cytrynowego,
    • 25g żelatyny,
    • Gorąca woda,
    • Do dekoracji: bita śmietana, kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Ciasto z galaretkami tęczowy kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowy kryształek 1. Każdą z galaretek rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Galaretki przelej do płaskiego naczynia i odstaw do całkowitego stężenia. Po tym czasie galaretki wyłóż i pokrój w kostkę.
  • Tęczowy kryształek 2. Kefir i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszamy je z cukrem i odstaw, cukier sam się rozpuści. Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj cienką warstwą masła. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wody. Ciepłą żelatynę wymieszaj z masą kefirow—śmietanową. Do tortownicy wlej na dno kilka łyżek masy, aby zakryło dno.
  • 3. Następnie wyłóż kostki fioletowej galaretki. Polej ją kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Wyłóż niebieski kostki i polej kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Odstaw ciasto do stężenia. Możesz też poukładać wszystkie galaretki i całość zalać masą śmietanową.
    Przed podaniem ciasto ozdób bitą śmietaną i posypką cukrową. Podawaj ciasto mocno schłodzone.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować