Tęczowy deser

0 (0 ocen)

  • 1 min

Deser dla łasuchów, polecam

  • 1 min

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
    5 sztuk Truskawek
    Czekolada gorzka
    2 łyżki mleka
    1 pomarańcze
    Ciastka kruche z otrębami i rodzynkami
    1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki syropu truskawkowego
    1 fix do śmietany

Tęczowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno razem z fixem i dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ja nie dodaje cukru już bo syrop jest słodki. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody i dodać syrop truskawkowy. Poczekać aż się schłodzi. Śmietanę rozlać do 2 pucharków mniej więcej po ok. 5 łyżek. Szklanki muszą być pod skosem aby uzyskać tęczę i tak należy je trzymać w lodówce cały czas. Następnie jak masa zgęstnieje wylewamy na nią syrop truskawkowy lekko tężejący, ok. 2-3 łyżek. Potem znowu śmietana i syrop. Wierzch posypujemy rozkruszonymi ciastkami. Na nich robimy szprycą ze śmietany ozdoby na przemian układamy truskawki. Na środku konfitura z czarnej porzeczki. Talerz dekorujemy polówkami truskawek umoczonych w czekoladzie. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z mlekiem. Całość posypujemy startą skórką pomarańczy. Jeżeli ktoś nie może ułożyć szklanek po skosie można zrobić to normalnie na prosto ustawionej szklance wtedy będzie bez skosu tęcza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy