Tęczowe "pisanki"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobą wielkanocny stół i ucieszą dzieci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1/2 galaretki cytrynowej
    1/2 galaretki brzoskwiniowej
    1/2 galaretki truskawkowej
    1/2 galaretki niebieskiej
    1/2 galaretki agrestowej
    6 jajek
    wytłaczanka

Tęczowe "pisanki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do skorupek wlewamy stopniowo galaretki. 1. Delikatnie nakłuć każde jajko, zdjąć kawałek skorupki. Zawartość przelać do naczynia. Nie jest potrzebna. Skorupki ostrożnie opłukać pod bieżącą wodą.
  • 2. Każda galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Zimne galaretki wlewać do skorupek stopniowo. Najpierw 2 łyżeczki wybranego koloru. Wstawić do lodówki. Kiedy stężeją, dolać kolejne 2 łyżeczki innego koloru. Czynność powtarzać do zapełnienia skorupek.
  • 4. Kiedy galaretki dobrze zastygną, delikatnie obrać je ze skorupek.

Porady

Galaretki powinny być płynne przed wlewaniem do skorupek. Jeśli zaczną tężeć trzeba je rozpuścić w kąpieli wodnej.

Komentarze

Podobne przepisy