Tęczowe "pisanki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Delikatnie nakłuć każde jajko, zdjąć kawałek skorupki. Zawartość przelać do naczynia. Nie jest potrzebna. Skorupki ostrożnie opłukać pod bieżącą wodą.
2.Każda galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia.
3.Zimne galaretki wlewać do skorupek stopniowo. Najpierw 2 łyżeczki wybranego koloru. Wstawić do lodówki. Kiedy stężeją, dolać kolejne 2 łyżeczki innego koloru. Czynność powtarzać do zapełnienia skorupek.
4.Kiedy galaretki dobrze zastygną, delikatnie obrać je ze skorupek.
Porady
Galaretki powinny być płynne przed wlewaniem do skorupek. Jeśli zaczną tężeć trzeba je rozpuścić w kąpieli wodnej.
Komentarze