Tęczowe muffiny

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kocham wypiekać dla swoich bliskich. Muffiny te są cudowne. Zachwyciły moje dziewczynki :)

  • 35 min

Składniki:

  • Muffiny:
    2 jaja
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub olejek waniliowy

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 36%
    1 i 1/2 łyżki cukru pudru
    różnokolorowe barwniki spożywcze

Tęczowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffiny:
    Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Miksujemy do połączenia się składników.
    Do drugiej miseczki przesiewamy przez sito mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy wszystko do naszej masy i miksujemy. Wlewamy olej, ekstrakt i mleko. Mleka nie trzeba wykorzystać całego. Zależy od konsystencji naszego ciasta. Miksujemy do gładkiej masy.

    Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 min (do suchego patyczka).
    Co ważne!
    Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Można otworzyć dopiero po ok 20 minutach.

  • 2. Krem tęczowy:
    Mascarpone i kremówkę umieszczamy w misie i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy.
    Dodajemy cukier i miksujemy do połączenia się składników.
    Masę dzielimy na części i dodajemy barwniki spożywcze.

    Dekorujemy wedle uznania ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy