Tęczowe galaretki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Pomysł na prosty i bardzo efektowny deser nie tylko dla dzieci. Prosty w wykonaniu i tani. Do dekoracji możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
    50 ml śmietany kremówki 30%
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka niebieska
    Do dekoracji:
    kilka truskawek
    kilka czereśni
    100 g śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    40 g posiekanej, gorzkiej czekolady

Tęczowe galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić. Galaretkę truskawkową podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać śmietanę i wymieszać. W szklankach lub pucharkach naprzemiennie wlewać po 3-4 łyżki każdego koloru galaretek i wstawiać (najlepiej) do zamrażalki na kilka minut do stężenia. Gotowe galaretki pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną z cukrem, owocami oraz posiekaną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy