Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

  • wyświetlono: 797 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Efektowne, kolorowe ciasto z tęczowym biszkoptem przełożonym orzeźwiającym cytrynowym kremem, polane delikatną słodką czekoladą i posypane chrupiącą kolorową posypką z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu urodzinowym z udziałem najmłodszych.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
7 jajek
1 szklanka cukru
18 łyżek oleju
13 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
barwniki spożywcze - czerwony, zielony, żółty i niebieski

Krem cytrynowy:
2 budynie śmietankowe
500ml mleka
60ml soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa
140g cukru
150g masła extra

Polewa czekoladowa:
60g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżki masła

Polewa biała:
60g czekolady białej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżki masła
kolorowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

  • Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym1. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać olej, wodę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ponownie wymieszać.
    Całość podzielić na 4 części, do każdej dodać jeden z kolorowych barwników i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do 4 keksówek, wysmarowanych olejem i wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 31 x 11cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
  • 2. Krem cytrynowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami, ugotować jak budyń. Następnie jeszcze do ciepłego budyniu wsypać galaretkę i wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • 3. Polewa: (polewę czekoladową jak i białą wykonać w ten sam sposób).
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 4. Do formy przełożyć ciasto zielone, posmarować 1/3 kremu cytrynowego, przykryć niebieskim ciastem, posmarować drugą częścią kremu, przykryć różowym ciastem, posmarować resztą kremu i przykryć ostatnim żółtym ciastem. Na wierzchu polać białą i czekoladową polewą (na przemian) i posypać kolorową posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dla dziecismaczneszybkiekolorowena kinderbalciasto tęcza

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z wiśniami i kremem cytrynowym

Dodane przez: anka1988

Ciasto z wiśniami i kremem cytrynowym

Połączenie słodkiej masy wiśniowej...

Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi

Dodane przez: Karina253

Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi

Lekkie ciasto o cytrynowym samku...

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Dodane przez: dorota w

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

Wilgotne ciasto mocno cytrynowe....

Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami...

Dla wielbicieli lekkich ciast mam...

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem serowo - śmietanowym

Dodane przez: juchab

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem...

Bardzo delikatne i orzeźwiające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE