Tęczowa lampka

0 (0 ocen)

  • 24 min

Prosty, ale jakże efektowny i smaczny deser, w sam raz na upalne dni!

  • 24 min

Składniki:

  • • 1 galaretka agrestowa
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 2 galaretki cytrynowe
    • 1 śnieżka
    • szklanka mleka
    • owoce

Tęczowa lampka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser w trakcie przygotowań 1. Każdy smak galaretki rozpuszcza się w gorącej wodzie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Najpierw do lampki należy wlać powoli truskawkową galaretkę. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Następnie cytrynową galaretkę rozpuszcza się w gorącej wodzie a po przestudzeniu dolewamy ją do ubitej śnieżki i miksujemy tak aby uzyskać ptasie mleczko. Gotową masę wlewamy na zastygniętą pierwszą galaretkę. Trzecią galaretkę agrestową rozpuszcza się w nieco mniejszej ilości wody niż widnieje na opakowaniu, a po wystudzeniu postępować jak z pozostałymi. Gdy galaretki są wystarczająco stężone możemy postawić lampkę na poziomej powierzchni. Na koniec galaretkę cytrynową wlewamy do pozostałej części lampki, i dekorujemy dowolnymi owocami, gdy stężeje kładziemy na nią ubitą śnieżkę. Całość możemy pokryć startą czekoladą. Smacznego!

Porady

Przygotowywanie deseru najlepiej zacząć dwa dni wcześniej!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy