Ciasto Tęcza z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cudowne połączenie jabłek z galaretką i i śmietany

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    ½ szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
    2 szklanki mleka
    1 budyń duży waniliowy
    2 łyżki cukru
    ½ kostka masła
    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek
    1 zielona galaretka
    Masa śmietanowa
    300 g śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    Dodatkowo
    Niebieska galaretka
    Biszkopty małe okrągłe
    1 łyżeczka masła
    60g wiórków kokosowych żółtych

Ciasto tęcza z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Piec ok. 25 min w temp. 170 stopni. Ostudzić.
    2. Ugotować budyń z cukrem. Masło połączyć z przestudzonym budyniem. Połowę Masy budyniowej nałożyć na biszkopt.
    3. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić z cukrem. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Przestudzone jabłka nałożyć na masę budyniową. Na jabłka nałożyć drugą część masy budyniowej.
    4. Na masie budyniowej ułożyć biszkopty i zalać niebieską tężejącą galaretką. Schłodzić.
    5. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fix. Masę śmietanową wyłożyć na niebieską galaretkę.
    6. Na patelni roztopić łyżeczkę masła dodać wiórki kokosowe. Mieszać do zarumienienia posypki. Ostudzić posypać masę śmietanową uprażonym kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy