Smakuje niesamowicie i coś innego ,proste w wykonaniu
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 pory
zielona papryka
żółta papryka
czerwona papryka
natka pietruszki
dwa gatunki żółtego sera o ostrym smaku
2 łyżki śmietany
zioła do smaku np. prowansalskie
2 piersi z kurczaka
przyprawa uniwersalna
2 opakowania ciasta francuskiego
Tatrzański zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy w paski , doprawiamy i smażymy .Papryki kroimy w kostkę lub w cienkie paseczki,pozostałe warzywa i ser ścieramy na tarce, dolewamy śmietanę, dosypujemy zioła i mieszamy, tworząc jednolity farsz. Na cieście francuskim rozkładamy część farszu, na farszu z warzyw układamy kawałki kurczaka i przykrywamy pozostałym farszem. Ciasto zawijamy z dwóch stron. Następnie smarujemy żółtkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Na 5 minut przed wyjęciem posypujemy startym serem żółtym. Po wyjęciu z piekarnika zawijaniec kroimy w plastry i układamy na rukoli. Dekorujemy
Porady
Jeśli ktoś nie lubi ostrych serów żółtych to może dać każdy inny i można przyprawić wg swojego uznania .
Komentarze