Tak przygotowany możemy przetrzymywać ok 2 dni. Ja jednak przygotowuje go bezpośrednio przed spożyciem. Polecam na przystawkę, śniadanie lub kolację. Tatara można , a nawet jest to wskazane podać z surowym żółtkiem.
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
• 100 gram łososia wędzonego,
• 1 mały ogórek kiszony,
• 4 pieczarki marynowane,
• 4 oliwki zielone,
• oliwa,
• świeżo mielony czarny pieprz do podania,
• plasterki cytryny do podania,
• natka pietruszki do dekoracji
Tatar z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia kroimy w drobną kostkę. Ogórka kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy i kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane składniki przekładamy na talerz lub do miski. Dodajemy około 1-2 łyżki oliwy i mieszamy całość. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulę, spłaszczamy i układamy na talerzu. Tatar dekorujemy natką pietruszki i cytryną. Podajemy.
Komentarze