"Tatar" z łososia wędzonego

0 (0 ocen)

  • 25 min

Nie przepadam za smakiem wędzonego łososia. Jednak przyrządzony w ten sposób jest pyszny!. Dobrze smakuje z grzankami razowymi, posmarowanymi serkiem śmietankowym.

  • 25 min

Składniki:

  • 80 gram łososia wędzonego w plastrach
    2 małe korniszony
    pól średniej cebuli
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej w płynie typu Maggi
    sól i pieprz
    Oraz:
    2 kromki chleba razowego
    2 łyżeczki serka kanapkowego o smaku śmietankowym

"tatar" z łososia wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia drobno siekamy. Cebulę i korniszony kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawę w płynie, pieprz i odrobinę soli (przyprawa jest słona). Dokładnie mieszamy i wkładamy na około 20 min do lodówki.
    Grzanki z chleba razowego robimy w opiekaczu do kanapek. Po wystygnięciu smarujemy serkiem i podajemy z łososiowym tatarem.

Porady

Do potrawy warto dodać dość dużo pieprzu- smak jest bardziej wyrazisty. Można dodać mniej lub więcej soku z cytryny, w zależności, czy lubimy mniej lub bardziej kwaśne dania.

Komentarze

Podobne przepisy