Tatar z łososia na bakłażanie z salsą z mango.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przystawka na japońską nutę.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    - 4 plastry bakłażana
    - 200 g fileta z łososia
    - 80 g łososia wędzonego - 2 plastry
    - sok z 1 cytryny
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - sól, pieprz biały
    - oliwa do smażenia
    Salsa z mango:
    - 1 małe mango
    - pęczek kolendry
    - 2 łyżki oliwy
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - sok z 1/2 cytryny
    - sól, pieprz
    - gałązki kopru

Tatar z łososia na bakłażanie z salsą z mango. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tatar z łososia na bakłażanie z salsą z mango 1. - Plastry bakłażana posolić, odstawić na 15 minut, osuszyć i obsmażyć na oliwie, wystudzić.
    - Fileta z łososia surowego i wędzonego pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy.
    - Odstawić do lodówki.
  • Tatar z łososia na bakłażanie z salsą z mango 2. - Mango obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
    - Odstawić do lodówki na 15 minut.
  • 3. - Na talerzu ułożyć plaser bakłażana, założyć metalowy pierścień.
    - Nałożyć tatar z łososia delikatnie ugniatając, na wierzch wyłożyć salsę z mango.
    - Udekorować gałązkami kopru i podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy