TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO

4.5 (147 ocen)

  • 20 min

Prosta i niezwykle elegancka potrawa, którą na pewno oczarujecie swoich gości. Jej przygotowanie wymaga niewiele czasu, a efekt jest wyśmienity. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

  • 20 min

Składniki:

  • 600 g wędzonego łososia*
    2 mango
    2 cebulki szalotki
    Garść młodych kiełków (np. lucerny lub kilka listków rukoli do dekoracji)
    Pęczek drobnego szczypiorku
    1 ½ limonki
    Szczypta mielonego kardamonu
    5 cl oliwy z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tatar z łososia i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj go z oliwą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno.
    Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką.
    Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki i pokrój w drobną kostkę, dodaj część do łososia, a resztę zmiksuj z mielonym kardamonem i sokiem z połowy limonki. Wstaw sos coulis z mango do lodówki. Umyj i osusz młode kiełki.
    Włóż tatar z łososia do kokilek (ramekinów)**, lekko ugniatając łyżeczką, po czym wyłóż ich zawartość na talerze, odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia.

Porady

*możesz również użyć filetów świeżego łososia lub połączyć wędzonego łososia ze świeżym, wedle uznania ** lub użyj obręczy do wykrawania i formowania potraw

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować