Tatar z łososia i avocado

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa przystawka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • TATAR:
    - łosoś: 350 gramów
    - avocado: 1 sztuka
    - suszone pomidory: 8 gramów
    - oliwa z oliwek: 80 mililitrów
    - cytryna (sok): 2 sztuki
    - tabasco: 0.33 łyżeczki
    - szczypiorek: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    SOS:
    - filety z anchois: 2 sztuki
    - Żółtko jaja kurzego: 2 sztuki
    - musztarda: 1 łyżka
    - cytryna (Sok): 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 120 mililitrów
    - koperek: 0.5 pęczka
    - pietruszka: 0.5 pęczka

Tatar z łososia i avocado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia drobno posiekać i doprawić solą, pieprzem oraz tabasco do smaku.
  • 2. Avocado oraz suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, następnie wymieszać, dodać sok z cytryny, całość doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
  • 3. W celu łatwiejszego formowania dania przygotować 4 metalowe lub plastikowe obręcze, wyłożyć je papierem do gotowania SAGA ułożyć w nich tatar, a na górę położyć avocado z suszonymi pomidorami.
  • 4. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą przy pomocy blandera.
  • 5. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania SAGA. Z każdego uformować stożek do dekoracji i napełnić go przygotowanym wcześniej sosem.
  • 6. Przed podaniem zdjąć obręcze z tatara. Stożek napełniony sosem położyć na talerzu obok dania, tak aby każdy mógł dodawać sos według własnego upodobania.

Komentarze

Podobne przepisy