Tatar rybny który doskonale sprawdzi się jako przystawka na imprezowy stół, czy po po prostu na zdrową kolację.
20 min
Składniki:
100 g wędzonego łososia
½ szklarniowego ogórka
1 dojrzałe awokado
½ cebuli czerwonej
1 łyżka oleju lnianego
Sos sojowy do smaku
Pęczek koperku
Sok z limonki do smaku
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Tatar z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Rozdrobnionego łososia, mieszamy w miseczce razem z pokrojonym koperkiem, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą do smaku, dodajemy łyżeczkę oleju lnianego, mieszamy, wkładamy na 10 minut do lodówki.
2.Z awokado wyjmujemy pestkę, łyżeczką wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z limonki aby nie ściemniało, rozgniatamy na papkę widelcem, doprawiamy solą do smaku.
Ogórka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru sosu, mieszamy z pokrojoną drobniutko cebulą czerwoną, doprawiamy do smaku łyżeczką oleju lnianego oraz szczypta soli i pieprzu.
3.
Małą miseczkę wykładamy folią spożywczą na samo dno układamy warstwę z łososiem następnie warstwę z ogórkiem i na samym wierzchu smarujemy pastą z awokado.
Chłodzimy w lodówce i wykładamy przed podaniem na talerzyk, dekorujemy dowolnie.
Smacznego!
Komentarze