150 g świeżego łososia bez skóry i ości
marynata :
sok z 1/2 niedużej cytryny
2 łyżki maggi w płynie + 1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanego koperku ( może być mrożony)
póżniej dodane :
2 - 3 łyżki majonezu
znowu 1 łyżka koperku + 1/2 łyżki posiekanej natki
1 - 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe ( zależy od ich wielkości )
1 średnia cebula bardzo drobno pokrojona
ewentualnie jeszcze odrobinę soli i pieprzu
Tatar z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia pokroić na małe kawałki, polać marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godz., w tym czasie kilka razy go pomieszać, aby dokładnie przeszedł smakiem
Po tym czasie rybę drobniusieńko posiekać, dodać ogórki, cebulę, majonez, koperek, natkę, wymieszać, doprawić do smaku.
Można podawać ze świeżym pieczywem lub jako przystawkę w kompozycji np. z połówkami jajek na twardo.
Komentarze