Tatar z awokado, pęczakiem i nutą pomidorów

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, wegetariańska i zdrowa przystawka. Idealna również na lunch do pracy lub na kolację.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
    300 ml wrzątku
    sól, pieprz
    mała czerwona cebula
    1 dojrzałe awokado
    cebulka dymka zielona część
    kilka listków zielonej pietruszki lub kolendry
    50 g oliwek
    2 dojrzałe pomidory
    3 łyżeczki soku z cytryny
    SOS: 5 łyżek oliwy z oliwek, płaska łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz
    DODATKI: grzanki z ciemnego pieczywa, pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tatar z awokado, pęczakiem i nutą pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos umieścić w słoiczku, dokładnie wymieszać.
  • 2. Pęczak zalać wrzątkiem z odrobiną soli gotować ok 35 minut - do całkowitego wchłonięcia płynu. Wystudzić.
  • 3. Czerwoną cebulę, oliwki, zieleninę i dymkę pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny odstawić na 10 minut do lodówki.
  • 4.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę.
  • 5. Jak kasza ostygnie, obrać i pokroić w drobną kosteczkę awokado, dodać do kaszy razem z mieszanką z cebuli i sosem, wymieszać.
  • 6. Na talerz nałożyć pęczak, na górę pomidorki, skropić oliwą, posypać pieprzem, podawać z grzanką z ciemnego pieczywa..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Kasza Pomidor Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować